Miten järjestän kilpailun Facebookissa?

Mitä SAA tehdä? 

Facebook on vuosi toisensa jälkeen tiukentanut ja muuttanut sääntöjään Facebookissa järjestettävien kilpailujen osalta. Tämä on osa Facebookin työtä ehkäistä uhkapelaamista tukevaa toimintaa sovelluksessaan. Kisoja kuitenkin saa vielä järjestää – kunhan osallistumisen velvoitteet ovat oikein.  

Luvallisia osallistumisen perusteita ovat: 

 • yksittäiseen julkaisuun reagoiminen ja/tai kommentoiminen 
 • yksityisviestin lähettäminen 
 • sivun aikajanalle kommentoiminen 
 • tykkäämällä äänestäminen (tykkää postaukseen tulleesta kommentista). 

Osallistujia saa kuitenkin pyytää tekemään enemmänkin. Osallistujia voi pyytää esimerkiksi vinkkaamaan kaverille tai kertomaan, kenen kanssa palkinnon jakaisi. Kunhan muistaa, että osallistujaa ei saa velvoittaa tägäämään kaveriaan.  

Mitä EI SAA tehdä?  

Olemme kaikki törmänneet kilpailuihin, joissa osallistumisen velvoitteena on sivusta tykkääminen, julkaisun jakaminen ja vielä kaverin tägääminenkin. Facebook (https://www.facebook.com/policies_center/pages_groups_events/ ) kuitenkin kieltää velvoitteet, joissa hyödynnetään suoraan kontaktiverkostoa: “Personal Timelines and friend connections must not be used to administer promotions (ex: “share on your Timeline to enter” or “share on your friend’s Timeline to get additional entries”, and “tag your friends in this post to enter” are not permitted).” 

Näin ollen kilpailuun osallistumisen perusta ei saa olla:  
– julkaisun jakaminen 
– kaverin tägääminen. 

Et myöskään saa mainostaa kilpailua Facebookin mainostyökaluilla. Facebookin algoritmi tunnistaa kaikki kilpailuun viittaavat postaukset ja estää niiden mainostamisen rahallisesti. 

Näiden lisäksi harmaalla alueella on velvoittaa käyttäjä tykkäämään sivusta kilpailuun osallistuakseen. Vaikka sivusta tykkäämistä ei suoraan kielletä säännöissä, on voittajan arpominen teknisesti vaikeampaa eikä tämä osallistumisen peruste näin ollen ole täysin yksioikoinen.  

Mitä suosittelemme? 

Ottaen huomioon kilpailujen järjestäjien resurssit, suosittelemme pitämään kisat mahdollisimman yksinkertaisina. 

 • Suosittelemme tykkää & kommentoi -tyylisiä kisoja. Nämä ovat yksinkertaisia, selkeitä ja helposti ymmärrettäviä osallistujille.  
 • Emme suosittele asettamaan kilpailuun osallistumisen ehdoksi sivusta tykkäämistä. Vaikka se olisikin sallittua, sivusi keräisi runsaasti tykkääjiä, jotka seuraavat sivuasi ainoastaan kisan vuoksi ja syövät tärkeää näkyvyyttä heiltä, joita sivusi sisällöt aidosti kiinnostavat.  
 • Jokaisella kilpailulla täytyy olla säännöt, ja niiden tulee olla osallistujan helposti luettavissa. Jos säännöt ovat pitkät, ne voidaan julkaista yrityksen verkkosivuilla ja liittää linkki kilpailuun. Toinen vaihtoehto on tiivistää säännöt siten, että ne mahtuvat kisapostaukseen mukaan.  

Mitä muuta täytyy tulla esille?  

Jokaisessa kilpailussa on oltava maininta, että Facebook ei ole osallisena sen järjestämisessä. Asian voi ilmaista esimerkiksi näin: “Facebook ei ole osallisena, sponsoroi, mainosta tai ole millään muullakaan tavalla kytköksissä tämän kilpailun järjestämisessä eikä näin ollen vastuussa siihen liittyvistä yksityiskohdista.” 

Kilpailun säännöissä on myös hyvä kertoa: 

 • kilpailuajankohta 
 • miten voittaja valitaan 
 • miten voittajalle ilmoitetaan 
 • ilmoitetaanko voittajan nimi julkisesti 
 • milloin ja millä perusteella palkinto arvotaan 
 • palkinto ja palkinnon arvo. 

Muista: mitä suurempi palkinto, sitä tärkeämpää on, että säännöissä käydään läpi kaikki mahdollinen henkilön oikeuksista tuottamaansa materiaaliin aina kilpailun järjestäjän velvollisuuksiin.  

Entä sitten laki?  
 
Tässä vaiheessa suurin merkitys on sillä, puhutaanko kilpailusta vai arvonnasta. Lyhyesti kerraten arpajaisissa kilpailun järjestäjä hoitaa verot, kilpailussa voittaja hoitaa verot. Näin kilpailun perusteena on yksinkertaisinta pitää arvontaa. Kilpailu-sanaa voi käyttää, mutta viimeistään säännöissä kannattaa mainita, että “voittaja arvotaan kaikkien osallistuneiden kesken”.  

Arvokkaiden palkintojen kohdalla on myös hyvä tutustua vero.fi:n (http://www.vero.fi/syventavat-vero-ohjeet/ohje-hakusivu/47986/arpajaisten-verotus2/ ) ohjeistukseen. 

Joudunko hirteen, jos järjestän kilpailun sääntöjen vastaisesti?  

Et. Suurin osa sääntöjen vastaisten kilpailujen järjestäjistä ei päädy pölkylle toimintansa vuoksi. Se, mitä tästä voi tapahtua, on tilin sulkeminen. Hommaa voi verrata aika lailla ylinopeuden ajamiseen (sillä erotuksella, että ylinopeudessa voi lähteä henki, kun taas tässä hommassa tuskin). Useimmat varmaan pääsevät kuin koira veräjästä, mutta mutkan takana voi olla aina joku vahtimassa. 

Ota kuitenkin huomioon, että Facebook kertoo käytännöissään kilpailun järjestäjän olevan täysin vastuussa kilpailun lainmukaisuudesta eikä Facebookia voida pitää vastuullisena lainvastaisista kilpailuista. Huolehdi siis, että kilpailusi on paitsi Facebookin sääntöjen myös alueesi lakien mukainen.  

Ota yhteyttä