Miten otat kännykkäkameralla parempia kuvia markkinointiin? Hyödynnä kolme yksinkertaista vinkkiä!

Kuvilla herätetään tehokkaasti asiakkaiden mielenkiinto ja pysäytetään asiakas keskittymään haluttuun aiheeseen. Parhaan mahdollisen lopputuloksen saat teettämällä kuvat ammattilaisella, mutta aina se ei ole mahdollista. Varsinkin hektisissä töissä, kuten tuotannossa ja rakennustyömailla, joudutaan usein tyytymään juuri sillä hetkellä paikalla olevien kännyköihin.   

Kännyköillä nopeasti kuvattaessa haasteita voivat tuoda niin kameran laatu, kuvausolosuhteet kuin selvän ohjeistuksen puute. Muista kännykällä kuvatessasi nämä kolme vinkkiä, niin saat kuvistasi parempia! 

Älypuhelimellakin saa hyviä kuvia, kunhan muistaa muutaman käytännöllisen vinkin. Kannattaa kuitenkin huomioida, että ammattikuvaajaan työnjälkeen satsaaminen maksaa aina itsensä takaisin, kun vaaditaan huippulaatua.

Ota aina sekä pysty- että vaakakuvat 

Paras mahdollinen lopputulos saadaan, kun kuva otetaan jo valmiiksi oikeaan suuntaan sen mukaan, mihin käyttötarkoitukseen se tulee. Kuvan lopullista käyttökohdetta ei kuitenkaan aina ole valokuvaushetkellä tiedossa. Siksi tilanteesta kannattaakin kuvata varmuuden vuoksi molemmat versiot eikä luottaa vain toiseen.  

Kännykällä otetusta pystykuvasta vaakakuvan irrottaminen on haastavaa paitsi kuvanlaadun myös kuvan sommittelun vuoksi. Väärässä kuvasuhteessa olevasta kuvasta voikin olla mahdotonta leikata käyttökohteeseen sopivaa kuvaa. Kuten alla olevasta kuvasta näemme, niin pystyyn otetusta kuvasta ei näy paljon, jos verkkosivuilla sille varattu kuvapaikka onkin vaaka. Tämä ikävä tilanne voidaan välttää, kun tilanteesta otetaan sekä pysty- että vaakakuvat.

Näkymä pystyasennossa

Suunnalla on merkitystä   

Kohdetta ei ole aina pakko asemoida kuvan keskelle. Kohteen tulisi kuitenkin katsoa kuvan keskikohdan suuntaan. Havainnollistamme asiaa jälleen esimerkkikuvien avulla:  

Oikea asettelu kameran näytöllä

Jos kuvattavan asemoi kuvaan siten, että hän katsoo kuvasta ulospäin, vaikuttaa henkilö tuijottelevan tyhjyyteen. Siksi kuvattavan huomio kannattaa ohjata aina kuvaa kohti. Tämä on tärkeää etenkin silloin, kun kuvaan asetetaan markkinoinnissa myös tekstiä. Poispäin katsova henkilö vaikuttaa siltä, että hän on kääntänyt selkänsä viestille. 

Rauhoita kuvaa rajauksella

Kuvan rajaamisessa on kaksi perusvaihtoehtoa: kohde näkyy kokonaan tai kohteesta halutaan kuva niin läheltä, että osa kohteesta rajautuu pois. Jos kuvan kohde näkyy kokonaisena, tulee kuvan reunoille jättää runsaasti tilaa taustalle. Jos taas kohteesta halutaan ottaa lähikuva, tulee kuvan reunaksi valita mahdollisimman yksityiskohdaton osa kuvattavasta. Esimerkiksi ihmiset voidaan usein rajata otsa-, rinta- tai reisilinjasta, jolloin leikkautumiskohta on mahdollisimman tylsä ja selkeä. 

Esimerkkejä rajauksesta

Esimerkiksi ensimmäisessä autokuvassa auto näkyy kokonaan. Sen ympärille on jätetty runsaasti tyhjää tilaa. Tunnelma on ilmava, ja kuvan sivuille jää leikkausvaraa. Toisessa autokuvassa taas on haluttu keskittyä auton ajovalojen yksityiskohtiin. Leikkautumiskohdaksi on valittu etumaskin keskilinja, jonka toisella puolella auto jatkuu peilikuvana, sekä ylhäällä tuulilasi. Molemmissa linjoissa ihmisen mielikuvitus osaa vaivatta kuvitella, miten auton etumaski ja tuulilasi jatkuisivat kuvan ulkopuolella. 

Näillä vinkeillä saat korjattua kuvissasi muutaman perusseikan, vaikka koko kuvauksen teoriasta raapaisimmekin vain pintaa. Kun markkinointiin halutaankin korkealaatuisia kuvia, on aina turvallisinta tukeutua ammattikuvaajaan.

Kirjoittaja: Arto Rantakoski, Graafinen suunnittelija

Ota yhteyttä