Mistä syntyy hyvä yritysvideo – 3 vinkkiä ammattimaiseen esittelyvideoon

Yritysesittelyvideo

Millainen on toimiva yrityksen esittelyvideo?​

Tässä muutamia vinkkejä, joiden avulla voit luoda ammattimaisen ja aidosti toimivan esittelyvideon.

1. Mielenkiintoinen startti

”Olemme vuonna 1959 perustettu perheyritys, jonka liiketoiminta…” Joko nukahdit? Monet yritysvideot saattavat alkaa näin, mutta tehokkainta on pamauttaa heti videon alkuun jotain mielenkiintoista. Ihmiset kuluttavat päivässä useita tunteja videoiden parissa, joten erottuaksesi massasta yritysvideon täytyy tarjota aidosti mielenkiintoista sisältöä heti ensisekunneista lähtien.

Muista myös pitää yrityksen esittelyvideon pituus lyhyenä ja ytimekkäänä, jotta katsojat pysyvät mukana. Yritysvideon ei tarvitse olla pitkä, vaan sen tulee keskittyä olennaiseen ja tarjota katsojille tarpeeksi tietoa yrityksestä ilman, että se tuntuu ylimitoitetulta. Pidä video ytimekkäänä ja keskity olennaiseen.

2. Tee jotain uutta

Jotta voit taata oman yritysvideosi erottumisen muiden joukosta, kannattaa tuotannossa kokeilla jotain uutta. Luovasti ja innovatiivisesti toteutetut esittelyvideot erottuvat aina massasta herättämällä kohdeyleisön huomion. Esimerkiksi erilaiset VR- ja AR-videot trendaavat somessa niin kuluttajien keskuudessa kuin markkinoinninkin parissa. 360°-videot ovat puolestaan kätevä tapa tarjota asiakkaille aidontuntuisia esittelyvideoita, joilla erottuu varmasti markkinoilla. Esittelyvideon tuotantoon syntyy jatkuvasti uusia mahdollisuuksia ja trendejä, joita ei kovan kilpailun vuoksi kannata jättää hyödyntämättä.

Vaikuttajamarkkinointi on yksi nykypäivän trendaavimpia markkinoinnin muotoja. Vaikuttajien lisäksi yritysesittelyvideoon voi sisällyttää tyytyväisten asiakkaiden puheenvuoroja luottamuksen herättämiseksi. Ostajat luottavat huomattavasti enemmän muiden asiakkaiden sanaan, joten lyhyiden asiakastarinoiden sisällyttäminen yritysesittelyyn on kannattavaa.

3. Väistele yleisimmät mokat

Ammattimaisen esittelyvideon täytyy välittää vahvaa mielikuvaa yrityksesi asiantuntijuudesta ja ammattitaidosta. Jos yritysesittelyyn halutaan sisällyttää videota tuotannon eri vaiheista, on tärkeää muistaa työturvallisuus. Yritysvideolla on myöhemmin vaikea korvata sitä, jos suojalasit tai kypärä puuttuvat työntekijöiden päästä. Muistathan myös kysyä henkilökunnalta luvat kuvaamiseen ja tiedottaa asiasta ajoissa.

Usein sisältöihin laitetaan paljon lukuja, kuten päivämääriä, vuosilukuja tai muita merkittäviä, muuttuvia numeroita. Nämä taas saattavat mennä vanhaksi jo seuraavana vuonna. Pohdi, onko näitä hyvä tuoda esille vai olisiko esimerkiksi yrityksen saavutukset parempi esittää jotenkin toisin kuin tarkkoina lukuina. Välttämällä nämä sudenkuopat tuotannossa voit pitää huolen siitä, että samaa videomateriaalia voidaan hyödyntää jatkossakin tarpeen vaatiessa.

videotuotanto edtointi

Muista erilaiset yritysvideon leikkaukset eri medioihin

Eri mediat vaativat erilaisia leikkauksia videoihin. Verkkosivulla julkaistavilla perinteisillä Youtube-videoilla toimivat erilaiset leikkaukset ja kuvasuhteet kuin monissa muissa sosiaalisen median kanavissa.

TikTokin, Instagramin ja muiden trendaavien some-alustojen myötä lyhyet ja mobiiliystävälliset pystyvideot ovat kasvattaneet suosiotaan netissä. Näissä kanavissa parhaiten menestyvät lyhyemmät ja nopeatempoiset, mieluusti alle kolme minuuttia kestävät videot. Videosisältöjen lisäksi some-alustoilla trendaavat niin sanotut tarinat, joiden avulla brändit voivat luoda henkilökohtaisempia suhteita asiakkaisiinsa. Tarinat vaativat omanlaisensa leikkaukset videoille, jotta ne toimivat oikein sosiaalisen median kanavissa.

Suurin osa katsoo nykyään videot mobiililaitteella, joten käytetystä alustasta riippumatta on tärkeää huolehtia videoiden mobiiliystävällisyydestä. Yhä useammat myös selaavat videoita ilman ääniä, joten tekstitys on entistä tärkeämpää sekä saavutettavuuden että katselumäärien keräämisen vuoksi.

Miten valmistautua videokuvaukseen?​

Määrittele esittelyvideon tavoitteet

Millaisia tavoitteita yrityksellä on videolle? Onko videon tavoitteena saada esimerkiksi yritykselle lisää näkyvyyttä tai parantaa työnantajamielikuvaa?

Selkeät tavoitteet auttavat keskittymään olennaiseen ja tehostamaan työskentelyä, mutta kovin tarkasti tavoitteita ei tarvitse kuitenkaan aina määritellä. Tyypillisin tavoite on lisätä oman yrityksen tunnettuutta: ”hei, me ollaan olemassa ja tätä me tehdään, tällaiset meidän kilpailuetumme ovat ja siksi ollaan hyviä”.

Joskus yritysvideoita on hyvä tehdä myös työnantajamielikuvan parantamiseksi. Monesti yrityksen arki ja liiketoiminta pyörii hyvin, mutta kilpailu työntekijöistä on kova tai toimialalle on haastava saada lisää henkilöstöä. Näissä tapauksissa yritysvideot auttavat positiivisten mielikuvien rakentamisessa. Videolla pystytään esittelemään oman työpaikan arkea, työporukkaa, toimitiloja ja tekemisen kulttuuria.

Tavoitetta voi pohtia tarkemmin myös liiketoiminnan osalta: halutaanko asiakkaaksi houkutella uusia toimialoja vai nostaa tiettyjen palveluiden tai tuotteiden myyntiä ja näkyvyyttä. Tällöin yrityksen esittelyvideossa voidaan esitellä asioita toisella tapaa: tuodaan esille toimialoja ja valmiita tuotteita, joissa yritys on mukana, sen sijaan, että näytettäisiin laitetta millä tuotteita tehdään.

Mieti kohderyhmä videolle

Kenelle haluamme näyttää ja mitä? Onko katselija jonkun toimialan toimitusjohtaja vai teknisempi ostaja? Eri kohderyhmiä puhuttelevat erityyppiset videot. Ostajapersoonien määrittely ja tutkiminen on tärkeää, jotta yritysvideoista saadaan mahdollisimman paljon hyötyä irti.

Esittelyvideo yritykselle

Kohderyhmiä voi pohtia myös asiakkaan ostopolun vaiheiden kautta: onko katsoja joku uusi tuttavuus vai jo valmiiksi kiinnostunut potentiaalinen ostaja? Eri ostopolun vaiheilla oleviin ostajiin vetoavat erilaiset asiat, joten myös yrityksen videot kannattaa räätälöidä palvelemaan asiakkaita jokaisella vaiheella.

Uusia asiakkaita houkutellessa tehokkaimpia ovat erilaiset yritys- ja brändivideot, jotka kertovat yrityksesi tarkoituksesta ja arvoista. Jo kiinnostuneiden liidien etenemistä asiakkaaksi voi puolestaan tukea vakuuttavilla asiakastarinoilla.

Tarjoamalla sisältöä jokaiseen ostopolun vaiheeseen voidaan ostajille taata saumaton asiakaskokemus läpi koko ostoprosessin ja varmistaa, että asiakas jatkaa matkaa kanssamme myös tulevaisuudessa.

Suunnittele yritysvideon sisältö

Mitä yritysesittelyssä on hyvä korostaa, ja mitä videolla puolestaan ei kannata näyttää? Korostettavia asioita tänä päivänä saattaa olla esimerkiksi yrityksen vastuullisuuteen liittyvät asiat, kilpailukykyä parantavat isot laitehankinnat tai vaikka hyvä toimitusvarmuus. Mitä asioita puolestaan ei kannata näyttää videolla? Esimerkiksi valmistusteknologiaan voi liittyä sellaisia asioita, joita ei ole syytä näyttää julkisesti oman kilpailuedun turvaamiseksi.

Sisältöä suunnitellessa kaikkein tärkeintä on huomioida videon kohdeyleisö: kenelle yritysesittelyä ollaan tekemässä? Mitä kohdeyleisö tarvitsee? Mitä he arvostavat yrityksessä? Näihin kysymyksiin vastaamalla saadaan selville se, minkälaista sisältöä yritysesittelyssä kannattaa korostaa, jotta saadaan herätettyä juuri oman kohdeyleisön mielenkiinto.

Kaikista hienoimmat ja kalleimmat videotuotannotkin ovat hukkaan heitettyjä investointeja, elleivät ne puhuttele oikeaa kohderyhmää.

Huomioi erityisesti nämä, kun suunnittelet videotuotantoa:

  • Millainen on kohderyhmäsi, mistä he ovat kiinnostuneita.
  • Mikä on esittelyvideon tavoite, mitä haluat videolla saavuttaa.
  • Mitä asioita haluat kohdeyleisöllesi näyttää ja korostaa. Mieti myös sitä, mitä et halua yleisöllesi näyttää.
  • Millainen budjetti videotuotannolla on.
  • Toteutetaanko videotuotannon yhteydessä myös valokuvaus.

Mitkä tekijät vaikuttavat yritysvideon hintaan?​

Videotuotantoa suunniteltaessa on parempi puhua hinnan sijaan budjetista, joka asetetaan kullekin tavoitteelle ja projektille sopivaksi. Ennen tuotantoa pohditaan yhdessä asiakkaan kanssa, minkälaista videota ollaan tekemässä ja millaisilla tavoitteilla. Yritysvideota tehdessä usean asian pystyy tekemään monin eri tavoin, jolloin budjetti on helppo mukauttaa itselle sopivan suuruiseksi.

Yleensä yritysvideo hintaan vaikuttavat tavoitteen lisäksi esimerkiksi vaaditun työryhmän koko ja projektin pituus. Suurimmat tuotantoprojektit voivat vaatia erillisen projektipäällikön, ohjaajan, kuvaajan ja editoijan sekä mahdollisesti näyttelijöitä tai muuta ulkopuolista osaamista. Kevyemmät videotuotannot voidaan puolestaan toteuttaa huomattavasti pienemmällä työryhmällä ja -määrällä.

Kaikista kustannustehokkainta on hyödyntää videokuvaukseen käytettävät hetket mahdollisimman monipuolisesti. Yhtä videoprojektia suunniteltaessa kannattaa siis pyrkiä myös ennakoimaan, mitä muuta video- tai kuvamateriaalia yrityksesi voi tarvita tulevaisuudessa.

Valokuvauksen yhdistäminen videokuvauksen yhteyteen on aina kannattavaa, kun kaikki tarvittava kalusto ja kuvauskohteet ovat valmiina. Valokuvaus videokuvauksen yhteydessä on investointina aina huomattavasti pienempi kuluerä kuin erikseen järjestettävä valokuvaus.

Katso alta poiminnat Myynninmaailman vuoden 2022 videotuotannon projekteista.

Hyväksy statistics, marketing evästeet nähdäksesi sisällön.

Kiinnostuitko yrityksen esittelyvideosta? Ota yhteyttä ja avataan keskustelu aiheesta!

Videot ostopolun eri vaiheissa -webinaaritallenne on nyt katsottavissa!

Oletko kiinnostunut siitä, miten voit hyödyntää videoita tehokkaasti ostopolullasi? Etsitkö keinoja lisätä videomarkkinoinnin vaikutusta? Katso webinaarimme ja saat syvällistä tietoa videoiden käytöstä markkinoinnissa sekä vinkkejä kiinnostavien videoiden suunnitteluun eri ostopolun vaiheisiin.

Ota yhteyttä