Miten ylivoimainen ykkönen Google ja ikuinen haastaja Bing eroavat toisistaan?

Hakukoneiden taistelukentällä on ahdasta. Markkinajohtaja on tunnetusti Google, jonka ylivertaisuus perustuu sen älykkäisiin algoritmeihin, laajaan dataan, käyttäjäystävällisyyteen ja vahvaan ekosysteemiin (YouTube, Google Maps, Gmail, Google Drive, Android). Ei siis ihme, että käyttäjät on saatu sitoutumaan Googlen palveluihin. Mitä Googlen ylivoima tarkoittaa yrityksesi näkökulmasta ja mitä mahdollisuuksia haastajana tunnettu Bing tarjoaa?
Googlen on kiistämättä hakukoneiden ylivoimainen ykkönen ja siksi se on myös halutuin paikka mainostajille. Mainostulot mahdollistavat Googlen jatkuvan kehityksen ja hakukoneen laadun ylläpidon. Suomessa Googlen markkinaosuus on reilusti yli 90 prosenttia ja haastajan roolissa oleva Microsoftin Bing jää alle viiteen prosenttiin. Voisi siis ajatella, että hakukonelöydettävyydessä ja mainonnassa kannattaisi panostaa Googleen ja näin monet tekevätkin. Mainostajalle tämä avaa mahdollisuuden saavuttaa pienemmillä panostuksilla suhteessa isompia osuuksia Bingin puolelta.
Kuten muillakin aloilla, myös keskenään kilpailevat hakukonejätit seuraavat toisiaan. Bing yhdessä pienempien hakukoneiden kanssa ei ole pystyneet nujertamaan Googlen ylivoimaa, vaikka ne tarjoavatkin ominaisuuksia, jotka Googlelta puuttuvat. Bing ehti esimerkiksi tuomaan tekoälyn nopeammin näkyväksi osaksi hakukonettaan ja onnistui näin ainakin hetkellisesti kasvattamaan markkinaosuuttaan napaten siivun juuri Googlelta. Bing on myös panostanut kuva- ja videohakuun ja on siinä muutamia askelia Googlea edellä. Google suosii videotuloksissa erityisesti YouTube-sisältöä, onhan se YouTuben omistaja.
Nykyisin taistelukumppanit Google ja Bing ovatkin hyvin samannäköisiä keskenään. Yksi ässä Googlella on takataskussaan, jonka ansiosta mobiililaitteita valmistava Google säilyttää etumatkansa. Käyttäjät kun harvemmin vaihtavat oletushakukonetta puhelimestaan.
Hakukonejättien keskinäinen kilpailu sataa kuluttajien laariin. Molemmat yritykset haluavat kuumeisesti lisää käyttäjiä, ja tämä pakottaa yrityksiä aktiivisesti kehittämään omaa hakukonettaan paremmaksi.
Miten huomioit eri hakukoneet verkkosivuston hakukoneoptimoinnissa?
Googlen ja Bingin hakukoneet eroavat toisistaan useilla tavoilla, vaikka niiden perusperiaate on sama – näyttää ja tarjota relevanttia tietoa käyttäjille.
Oleellisimmat erovaisuudet:
1. Hakualgoritmi
- Google käyttää monimutkaisempia algoritmeja, kuten RankBrain ja BERT, jotka hyödyntävät tekoälyä ja koneoppimista. Google ymmärtää paremmin asiayhteyksiä eikä ole täysin avainsanariippuvainen. Google painottaa erityisesti käyttäjän aikaisempia hakuja ja sijaintia.
- Bing hyödyntää Microsoftin AI-teknologioita ja painottaa hieman enemmän tarkkoja avainsanoja kuin käyttäjän hakuhistoriaa. Bing painottaa myös visuaalista puolta, mikä ei Googlen hakutuloksiin vaikuta.
2. Käyttäjien sitoutuminen ja käyttäjäkokemus
- Google painottaa käyttäjien laadukasta toimintaa (vietetty aika sivulla, pieni poistumisprosentti).
- Bing arvostaa enemmän ”perinteistä” optimointia (meta-tiedot, URL-rakenne ja avainsanatiheys), eikä niinkään ota kantaa siihen, mitä kävijä tekee sivuilla.
3. Mobiiliystävällisyys
- Google on mobile-first, eli se painottaa ensisijaisesti sivuston mobiiliversiota, joka on hakutulosten kannalta tärkein.
- Bing ei painota mobiilioptimointia perinteisiä desktop-sivuja vahvemmin.
Mitä asioita täytyy ottaa huomioon mobiilissa ja desktopissa?
Verkkosivujen on tärkeintä tarjota käyttäjäystävällinen kokemus, oli kyseessä mobiililaite tai pöytäkone. Verkkosivuston täytyy olla nopea, helppokäyttöinen ja responsiivinen molemmilla laitteilla. Sisällön merkitys varsinkin Googlen puolella on valtavan suuri, joten panosta ainutlaatuiseen ja aidosti lisäarvoa tuovaan sisältöön.
Googlen mukaan yli 60 prosenttia kaikista hauista tehdään mobiililaitteilla. Kannattaa siis huomioida nämä:
- Mobiilisivulla tulee kiinnittää huomiota selkeisiin linkkeihin ja painikkeisiin, joita on helppo klikata matkapuhelimen näytöltä.
- Verkkosivuston sisällön tulee olla optimoitu mobiililaitteille, jotta käyttäjä ei joudu zoomaamaan tai vierittämään sivua vaakasuunnassa. Sisältö tulee esittää selkeästi ja tiiviisti.
- Mobiilissa korostuvat erityisesti paikalliset haut, sillä käyttäjät hakevat usein lähellä olevia tuotteita tai palveluita.
- Zero click -haut kasvavat erityisesti mobiilissa, eli halutun tuloksen täytyy näkyä ilman sivustolle siirtymistä.
- Huolehdi, että Googlen My Business -tilisi on ajan tasalla (yrityksesi tiedot, aukioloajat, karttatiedot).
Milloin olet viimeksi koeponnistanut omat verkkosivustosi mobiilinäkymässä? Saatat vaikka yllättyä! Täältä voit myös tarkastella sivujesi suoritusta niin mobiili- kuin desktop-näkymässä: https://pagespeed.web.dev/
Tarvitsetko apua hakukoneoptimoinnin, sisällöntuotannon tai verkkosivujen kehittämisessä? Ota yhteyttä